Thursday, May 27, 2010

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕΤΙΜΕΖΑ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕΤΙΜΕΖΑΓεννήθηκε και έζησε, μέχρι τα μεσοεφηβικά της χρόνια, στην όμορφη Κορινθία και στα δεκαέξι της μετανάστευσε στον Καναδά όπου ζει έκτοτε.
Σπούδασε και τελείωσε εκπαιδευτικός, πήρε μαθήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, μαθήματα διδασκαλίας δεύτερης γλώσσας, πτυχίο διδασκαλίας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, συμμετείχε σε πολλαπλά προγράμματα μετεκπαίδευσης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία. Σπούδαζε ενώ παράλληλα εργαζότανν από το 1978 σαν εκπαιδευτικός.  Έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από προσχολική μέχρι τριτοβάθμια.
Αγάπησε τη γνώση και τη δημιουργία. Η γνώση τής έδινε την αλήθεια και η δημιουργία τη συγκίνηση, έτσι ένιωθε πως  έκανε το ταξίδι από το νου στην καρδιά, το τόσο μακρινό κατ'ομολογία πολλών, πολύ γρήγορα.Πιστεύει πως η τελείωση του ανθρώπου έρχεται μέσα από τη μάθηση και την ευαισθησία.
Οι μαθητές της  έγιναν ο σωστικός μίτος της δημιουργίας. Στα παιδιά έβρισκε το δικό της δημιουργικό παιδί. Έτσι άρχισε να δημιουργεί,  να γράφει, ποιήματα, τραγούδια, θεατρικά,φιλοσοφικά διηγήματα, παραμύθια, λεξικό, προγράμματα...
Το 2003,  άρχισε μια σειρά βιβλίων «Τα Σοφούλια» βασισμένα στη διαλλεκτική. Πιστεύει πως τα παιδιά έχουν ακόρεστη περιέργεια να μάθουν αρκεί να διευκολυνθούν και να μπουν στη διαδικασία του διαλόγου.  Οι δημιουργίες της άρεσαν και  πολλοί την ενθάρρυναν να  μοιραστεί τη δουλειά της με τον κόσμο.  
Το 2004, έδωσε τα γραπτά της, «Τα Σοφούλια», στον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Γρηγόρη». 
 «Τα Σοφούλια» εκδόθηκαν το 2005, και πωλούνται έκτοτε, σε όλα τα γνωστά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας.
Σαν ανήσυχο πνεύμα που είναι, δεν επαναπαύτηκε. Θέλησε να είναι μέρος της εκδοτικής διαδικασίας και έτσι αποφάσισε να ιδρύσει τη δική της εκδοτική εταιρεία, EDITIONS YAYA. Μετά από εντατική δουλειά, είναι έτοιμα 18 παιδικά βιβλία, 10 στα ελληνικά και 7 μεταφρασμένα στα αγγλικά  και ένα στα γαλλικά
Η Χρυσούλα, ανήκει πρωτίστως στη μεγάλη οικογένεια των Ελλήνων. Αγαπάει τον άνθρωπο και έχει συνείδηση του μεγάλου χρέους του Ελληνισμού έναντι του ανθρώπινου γένους.
Με όχημα τα βιβλία της θέλει να διευκολύνει τη μάθηση, να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της σοφίας και ταυτόχρονα  να περάσει τις πανανθρώπινες ελληνικές αξονικές μας αξίες, στον κόσμο.
Η δουλειά της είναι η κατάθεση της ψυχής της.  

Τα βιβλία που έχουν τυπωθεί είναι τα εξής:

1)«Τα Σοφούλια», «Ta Sofoulia», ( στα ελληνικά και αγγλικά , ). Τα πρώτα 5 βιβλία,  από μια ατέλειωτη σειρά, η οποία αντιμετωπίζει το παιδί σαν μια σοφή οντότητα ικανό και υπεύθυνο για τη μάθησή του. Η σειρά εξελίσσεται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Βασισμένα στη διαλλεκτική τα παιδιά γίνονται συνδημιουργοί των βιβλίων. «Τα Σοφούλια» είναι γραμμένα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών  και  προσαρμόζονται σύμφωνα με την ηλικιακή ανάπτυξη των παιδιών. 

2)«Bally Bally Bo» , «Μπάλλυ Μπάλλυ Μπου» ( στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) Είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο, από μια σειρά που διδάκει τα παιδιά να ζουν αρμονικά όχι με δημαγωγεία αλλά σαν ανάγκη και ομορφιά στη ζωή.  Ο «Μπάλλυ Μπάλλυ Μπου» βοηθάει τα παιδιά  να καταλάβουν το μεγάλο και τόσο σοβαρό πρόβλημα της βίας.

3) «Λέιζι Λαζούρ» (στα ελληνικά και αγγλικά) Είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο το οποίο διαπραγματεύεται τη θετική αντιμετώπιση της διαφορετικότητας των παιδιών χωρίς προκατάληψη.

4)«Η Γέννηση των Ιπποκάμπων» είναι ένα βιβλίο για παιδιά γεμάτο φαντασία. (μεταφρασμένο στα αγγλικά)


Όλα τα βιβλία έχουν εικονογραφήσεις με προοπτική για ανιμέσιον (animation)
Η δουλειά της έχει σχολιασθεί θετικά από συναδέλφους,  καθηγητές, συντονιστές εκπαίδευσης, γονείς.

5)   «Πυραμακυνεβάδα»  Ένα μάλλον φιλοσοφικό βιβλίο, γεμάτο συμβολισμούς το οποίο προβάλλει την αναδημιουργία του κόσμου μέσα από το ελληνικό πνεύμα. Απευθύνεται σε παιδιά 12 ετών και πλέον.

Όλα τα βιβλία έχουν εικονογραφήσεις με προοπτική για ανιμέσιον (animation)
Η δουλειά της έχει σχολιασθεί θετικά από συναδέλφους,  καθηγητές, συντονιστές εκπαίδευσης, γονείς.

6)Το «Μοίρωμα-Μύρωμα» Ένα ανάγνωσμα που παρουσιάζει σαν βασικό σημείο αναφοράς και κατεύθυνσης το πέρασμα των αξιών.


Διαβάζοντας τα ποιήματα και διηγήματά της ο αναγνώστης αισθάνεται έντονα την αγάπη της για την μυθολογία, ιστορία, φιλοσοφία και πολιτισμό της αρχαίας και σύγχρονης  Ελλάδας, την πίστη της στην δύναμη του ανθρώπου και στις αληθινές διαχρονικες αξίες της ζωής.   Τα βιβλία της όχι μόνο ευχαριστούν, αλλά συγχρόνως βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δύναμη της σκέψης και κρίσης, και να αγαπήσουν τη μάθηση.

Η Χρυσούλα  πιστεύει πως τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, γνώσεις, «ρίζες» και «φτερά»  για να  ζήσουν το δικό τους μύθο και να φτιάξουν τον κόσμο πιο όμορφο.

No comments: