Τζόσουα Φέρις
Modern Times
Ως ένα σημείο πρόκειται για το «The Office» σε βιβλίο. Ιστορίες καθημερινής τρέλας στα γραφεία μιας διαφημιστικής εταιρείας που βρίσκεται σε κάθετη πτώση. Κόσμος απολύεται, υπάλληλοι τα φτιάχνουν, τα γνωστά που βλέπεις και στη δουλειά σου, αλλά πιο εξωφρενικά. Προς το τέλος κάνει μια δραματική στροφή, αλλά ως εκεί έχεις γελάσει αρκετά.
Ντέιβιντ Σεντάρις
«Εγκώ Μιλήσει Καλά Κάποια Μέρα»
Μελάνι
Οι ιστορίες του Ελληνοαμερικανού Ντέιβιντ Σεντάρις είναι ξεκαρδιστικές. Είναι αυτοβιογραφικά στιγμιότυπα από τα παιδικά του χρόνια σε μια καταπιεστική οικογένεια ενός Ελληνάρα μετανάστη και τη δύσκολη νεότητά του μέχρι σήμερα, που ζει με το σύντροφό του στη Γαλλία και το Λονδίνο. Τα διηγήματα αυτά δημοσιεύονται στο New Yorker και άλλα μεγάλα περιοδικά - στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις συλλογές του. Αυτή είναι η καλύτερη.
Τζόζεφ Χέλερ
«Catch - 22»
Εκάτη
Διάσημο αντιπολεμικό μυθιστόρημα για μια αεροπορική μοίρα βομβαρδιστικών σε ένα φανταστικό νησί της Μεσογείου κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παράνοια του πολέμου περιγράφεται με απερίγραπτα ξερό και αστείο τρόπο. Διαβάζεται καλύτερα στο πρωτότυπο.
Κριστίνε Νεστλίγκερ
Τεκμήριο
Είναι παιδικό/εφηβικό (εγώ ως παιδάκι το διάβασα), αλλά είναι από τα πιο ξεκαρδιστικά πράγματα που έχουν γραφτεί ποτέ για το διαζύγιο. Ένα κορίτσι προσπαθεί να κάνει τον μπαμπά του να ξαναερωτευτεί τη μαμά του και το αντίστροφο - αστεία επεισόδια ακολουθούν.
Γκράχαμ Γκρην
Πόλις
Είναι στον πυρήνα του ένα κατασκοπικό βιβλίο: Ένας Βρετανός πωλητής ηλεκτρικών σκουπών στην Αβάνα προσεγγίζεται από έναν πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που του προτείνει δουλειά. Επειδή έχει μια κόρη στην εφηβεία την οποία θέλει να κακομαθαίνει, ο πωλητής δέχεται. Κι αρχίζει να πουλάει ψεύτικες «πληροφορίες» στις μυστικές υπηρεσίες. Όπως καταλαβαίνεις, ακολουθούν ξεκαρδιστικά επεισόδια.
Ρενέ Γκοσινί, Ζαν Ζακ Σανπέ
Σύγχρονοι Ορίζοντες
Στρατιές Ελλήνων μεγάλωσαν διαβάζοντας Μικρό Νικόλα, πράγμα που μου προκαλεί έκπληξη, αναρωτιέμαι τι συνέβη στην πορεία και το ξερό, ιδιοφυές χιούμορ του Γκοσινί δεν πέρασε πιο βαθιά στην εγχώρια κουλτούρα, με οποιαδήποτε μορφή. Οι περιπέτειες του φασιαριόζου Γάλλου πιτσιρικά και της συμμορίας του εξακολουθούν να μεγαλώνουν νεαρούς Έλληνες, αλλά εγώ νοσταλγώ ακόμα τις αψεγάδιαστες μεταφράσεις της παλιάς έκδοσης του Τεκμηρίου. Μοναδικά και αξεπέραστα κείμενα.
Barney Stinson with Matt Kuhn
The Bro Code
Τη σειρά «How A Met Your Mother» μπορεί να την έχεις δει από εισαγόμενα DVD ή torrents και ασφαλώς το κύριο πράγμα που θα σου έμεινε είναι ο χαρακτήρας του Μπάρνεϊ, ο ψιλογλοιώδης τύπος που νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Αυτή είναι η Βίβλος του: Ο κώδικας του φίλου-αδερφού, με συμβουλές για το πώς πρέπει να φέρεσαι με τον κολλητό σε συνάρτηση με τις γκόμενες και τον κόσμο. Εγγυημένο γέλιο.
Λύο Καλοβυρνάς
Introbooks
Ένα ωραιότατο λεξικό που περιλαμβάνει λέξεις που πιθανότατα δεν έχεις ξανακούσει, όπως ταξιδύτης, υδροτηλέφωνο και πετόχυνος. Δεν τις έχεις ξανακούσει επειδή δεν υπάρχουν. Τις έχει επινοήσει ο συγγραφέας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξαιρετικά εύστοχες.
Τέρι Πράτσετ
Παρά Πέντε
Αν σου αρέσουν οι fantasy κόσμοι αλλά ταυτόχρονα σου φαίνονται υπερβολικά πομπώδεις, έλα στο σύμπαν του Σερ Τέρι Πράτσετ, όπου όλα είναι πιο αστεία και ελαφρά, αν και όχι λιγότερο περιπετειώδη. Το πρώτο βιβλίο της σειράς Discworld κυκλοφόρησε σε μια ελληνική έκδοση από το Παρά Πέντε, αλλά καλύτερα θα είναι να το διαβάσεις στα αγγλικά.
Kurt Vonnegut
Μέδουσα
Ο Βόνεγκατ έχει γράψει πολλά σπουδαία βιβλία, αλλά αυτό είναι το πιο αστείο. Δεν θα μπω καν στη διαδικασία απόπειρας περιγραφής της πλοκής, είναι μια διαστημική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Μάλαχαϊ Κόνσταντ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Αμερική του 22ου αιώνα και τον πιο τυχερό άνθρωπο του κόσμου. Παρανοϊκά αλλόκοτο, δηλαδή. Στα ελληνικά κυκλοφορεί σε μια σπάνια έκδοση της Μέδουσας (προτίμησε όμως το αυθεντικό κείμενο).
Gary Shteyngart
«Absurdistan»
Η ξεκαρδιστική ιστορία ενός αμερικανοτραφούς και τρυφηλού γιου Ρώσου ολιγάρχη που εγκλωβίζεται σε πρώην σοβιετική μπανανία κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος. Μια τοιχογραφία της παράνοιας που επικρατούσε τα πρώτα μετα-κομμουνιστικά χρόνια, πολύ πιο αστεία από ό,τι φαντάζεσαι. Μόνο στα αγγλικά.
Jerome K. Jerome
«Three Men In A Boat»
Είναι ένα βιβλίο γραμμένο το 1889, πράγμα που σε προδιαθέτει κάπως, αλλά αν δεν το ήξερες (και παράβλεπες κάποιες τεχνολογικές/ κοινωνιολογικές αναφορές), εύκολα θα πίστευες ότι γράφτηκε το 1989. Ένας εργένης αποφασίζει να ακολουθήσει τους δυο φίλους του σε μια βαρκάδα στον Τάμεση μαζί με το σκύλο του. Αυτό έμελλε να είναι η αρχή ενός κανονικού ταξιδιωτικού οδηγού, αλλά τα αστεία επεισόδια του ταξιδιού είναι τόσο πολλά και ξεκαρδιστικά που το κάνουν ένα από τα πιο αστεία βιβλία που γράφτηκαν ποτέ (υπάρχει και σε έκδοση του 1980 από το Τεκμήριο).
Νικ Χόρνμπι
Πατάκης
Ένας ιδιοκτήτης δισκοπωλείου που έχει συνηθίσει να κατηγοριοποιεί τα πάντα σε λίστες Top-5 χωρίζει και αποφασίζει να βρει όλες τις πρώην του (το Top-5 τουλάχιστον) και να καταλάβει τι έχει κάνει στραβά στη ζωή του. Δεν είναι ξεκαρδιστικό, έχει ένα πιο υπόγειο, ευαίσθητο, «το 'χω πάθει κι εγώ αυτό» χιούμορ.
Roddy Doyle
«The Barrytown Trilogy»
Τα τρία διασημότερα μυθιστορήματα του Ιρλανδού συγγραφέα σε έναν τόμο. Το The Commitments λέει την ιστορία τριών φίλων που φτιάνουν ένα συγκρότημα στο Δουβλίνο, το The Van λέει την ιστορία δυο φίλων που αποκτούν μια fish and chips καντίνα και το The Snapper την ιστορία μιας ανύπαντρης εγκύου. Τα δύο πρώτα είναι ξεκαρδιστικά.
Τιμ Μπάρτον
«Ο μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη»
Οξύ
Ποιηματάκια «μαύρου» χιούμορ για παιδιά που έχουν διάφορα αλλόκοτα προβλήματα, εικονογραφημένα με σκίτσα του ίδιου του Μπάρτον. Είναι όσο «μαύρο» και αστείο θα περίμενες.
Douglas Adams
«The Hitchhiker's Guide To The Galaxy»
Ο Άρθουρ Ντεντ είναι ο τελευταίος άνθρωπος που σώζεται απ' την καταστροφή της Γης (από τους Βόγκονς, που θέλουν να φτιάξουν μια διαστημική υπερ-λεωφόρο) και ταξιδεύει στο σύμπαν με τον πρόεδρο του σύμπαντος Ζάφοντ Μπίμπλμπροξ, τη γήινη Τρίλιαν, το φίλο του Φορντ Πρίφεκτ και το καταθλιπτικό ρομπότ Μάρβιν. Οι περιπέτειές του είναι πνιγμένες στο σουρεαλισμό και το ξερό βρετανικό χιούμορ.
Γούντι Άλεν
Bell
Το ότι ο Γούντι Άλεν έχει χιούμορ το ξέρεις από τις ταινίες του, αλλά το να γράφεις σενάρια είναι ένα πράγμα, το να γράφεις πρόζα κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο Άλεν το καταφέρνει θαυμάσια, όπως βλέπεις στα ξεκαρδιστικά του κείμενα που εμφανίζονται πότε-πότε στο New Yorker και αλλού. Μια ωραιότατη συλλογή κυκλοφορεί και στα ελληνικά, χάνοντας ανέλπιστα λίγα στη μετάφραση.
Steve Martin
«Pure Drivel»
Ο Στιβ Μάρτιν είναι ίσως ο πιο πετυχημένος stand-up comedian στην ιστορία -κάποτε γέμιζε γήπεδα των 80.000 θέσεων, χωρίς υπερβολή- και ένας διάσημος κωμικός ηθοποιός, αλλά όπως ο Γούντι Άλεν μπορεί να μεταφέρει το πνεύμα του στο γραπτό λόγο χωρίς απώλειες. Έχει γράψει δυο γλυκά μυθιστορήματα και μια φανταστική αυτοβιογραφία, αλλά αυτό εδώ, ένα βιβλιαράκι με μικρές ιστορίες και κωμικά κείμενά του, είναι το πιο ξεκαρδιστικό.
«Pythons By The Pythons»
Η αυτοβιογραφία των Monty Pythons δεν θα μπορούσε να μην είναι ξεκαρδιστική. Με πολλές φωτογραφίες, απίθανο σπαρταριστό κείμενο και γιγάντιο μέγεθος, για να κάθεται στο coffee table και να δείχνει ωραίο και παραπλανητικά πομπώδες.
Μπιλ Μπράισον
«Μικρή Ιστορία Περί των Πάντων»
Πόλις
Ο Μπράισον συνήθως γράφει ξεκαρδιστικά ταξιδιωτικά βιβλία - πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να γράψει με το ίδιο ύφος ένα επιστημονικό βιβλίο που καλύπτει τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις, καθώς και τις ζωές των σημαντικότερων επιστημόνων που τις έκαναν. Το θέμα μπορεί να μοιάζει βαρύ και στριφνό, αλλά ο τρόπος που γράφει ο Μπράισον είναι ωραιότατος, απλός, κατανοητός και πολύ αστείος.
No comments:
Post a Comment