ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Ως θεατρικός συγγραφέας εμφανίζεται με "Το Δωμάτιο" ("The Room"), το 1957, το οποίο ανεβαίνει στο θέατρο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Από κει και πέρα ο Χάρολντ Πίντερ ταυτίστηκε με τα κλειστοφοβικά τοπία και τους απρόβλεπτους διαλόγους, δημιουργώντας σχολή στη νεότερη παγκόσμια δραματουργία με το επώνυμό του: το «πιντερικός» («Pinteresque»), που σημαίνει την απειλή σαν σκιά που κρύβεται πίσω από το κείμενο.
Στα κλασικά έργα του Βρετανού συγγραφέα συμπεριλαμβάνονται το «Πάρτι Γενεθλίων» ("The Birthday Party" - 1958), «Ο Επιστάτης» ("The Caretaker"), «Η Επιστροφή» (The Homecoming - 1964) και «Η Προδοσία» ("The Betrayal"- 1979).
Ο "Επιστάτης", ένα έργο για δύο νευρωτικά αδέλφια, η εύθραυστη σχέση των οποίων ταράζεται από έναν αλήτη που εισβάλλει στη ζωή τους, τον καθιερώνει ως ανανεωτικό συγγραφέα. Στα έργα του Πίντερ συμπεριλαμβάνονται ακόμη «Ο Εραστής" ("The Lover"- 1962) και "Οι Παλιοί Καιροί" ("The Old Times"- 1971).
Πολλά από τα έργα του έχουν διασκευαστεί για τη μεγάλη οθόνη ενώ έχει γράψει και ο ίδιος σενάρια για τον κινηματογράφο ("Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού"- 1981)και την τηλεόραση. Προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ δύο φορές. Το1981 για το σενάριο της ταινίας «Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού» και το 1983 για το έργο «Η προδοσία». Έγραψε επίσης πολλά μικρά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Το θεατρικό έργο του χαρακτηρίζεται από χιούμορ και κυνισμό. Περιγράφει ανθρώπους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν, την ώρα που μια "απειλή" εισβάλλει στη ζωή τους. Ξεχωρίζει για τη μοναδική χρήση των διαλόγων μέσω των οποίων διαπραγματεύεται την αποξένωση μεταξύ των ηρώων και εξερευνά τα νοηματικά επίπεδα που προκύπτουν από τις παύσεις και τη σιωπή. Ο Πίντερ εγκαινίασε μια νέα δραματουργία και έθισε το κοινό σε μια νέα αντίληψη της σκηνικής μίμησης. Αντλεί τα θέματά του από την τρέχουσα πραγματικότητα (δεν υπάρχει ούτε ένα πιντερικό έργο «ιστορικό»), και βλέπει τον κόσμο μέσα από τον παραμορφωτικό φακό τού παρά τον λόγον παρατηρητή
Αυτό το λιτό ύφος, το γεμάτο σιωπές, καθιέρωσε το επίθετο "πιντερικός", ενώ η Σουηδική Ακαδημία στο σκεπτικό της για τη βράβευση του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον χαρακτηρίζει ως τον πιο προβεβλημένο εκπρόσωπο της αγγλικής δραματουργίας του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα.
Το 1995 τιμάται από τη Βρετανία με το Βραβείο Olivier για τη συνεισφορά του στο θέατρο, ενώ έχει κερδίσει δεκάδες διακρίσεις και επαίνους για την προσφορά του στην Τέχνη του, μεταξύ των οποίων και την αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τα έργα του μεταφράζονται και παρουσιάζονται σε δεκάδες γλώσσες και μια σειρά από επιτυχίες, από το Γουέστ Εντ έως το Μπρόντγουεϊ, τον καθιερώνουν ως το μεγαλύτερο εν ζωή θεατρικό συγγραφέα της χώρας του.
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΙΝΤΕΡ
Εκτός από μεγάλος θεατρικός συγγραφέας ο Χάρολντ Πίντερ θεωρείται και πολύ σημαντικός ποιητής. Πρωτοδημοσίευσε ποίημά του στο περιοδικό «Poetry London» το 1950. Έκτοτε ο ποιητικός του λόγος βάδιζε παράλληλα με το θεατρικό του έργο. Μια συλλογή τα «Ποιήματα 1948-2004» κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Kέδρος». Το μοναδικό του μυθιστόρημα «Oι Nάνοι» κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση Παύλου Mάτεσι (εκδόσεις «Kαστανιώτη»).
No comments:
Post a Comment